Etykiety

Candy (1) Ceramika (32) Decoupage (5) Filcowanie (2) Kuchnia (11) Wnętrza (5) Zdjecia (3) życie (3)

piątek, 19 lutego 2010

Filcowy turkus

Zakonczylam wlasnie prace nad filcowym kompletem turkusowej biżuterii. Dziwne ale jakoś zawsze szkoda mi się z tym moimi pracami rozstać. Ten był na zamowienie, ale robilam go jak dla siebie i teraz smutno ze sobie go nie ponoszę. Ciekawe czy wszyscy tak maja czy tylko ja jestem jakas dziwna:)

wtorek, 16 lutego 2010

Zima

U mnie za oknem, a wlasciwie na parapecie taki oto widok...bo juz dalej to nic nie widac tylko śnieg i śnieg po pas a może i jeszcze wyzej:)



A jeszcze niedawno to tak u nas było, pieknie prawda? Choc bzu pewnie w tym roku juz nie bedzie...a szkoda bo uwielbiam jak kwitnie.






poniedziałek, 15 lutego 2010

Lazurowe koniki

Wlasnie przywedrowalam z pracowni i przynioslam moje cudowne koniki...byloby idealnie gdybym nie zalala dziurek na zawieszki szkliwem, ale i tak mi sie podobają:)





















Do tego jeszcze aniołek w tych samych klimatach kilorystycznych-prezent dla chrzesniaczki








poniedziałek, 1 lutego 2010

Pudelko w kwiaty

Wlasnie polozylam ostatnia warstwe lakieru i jutro pudelko jedzie do nowego wlasciciela. Mam nadzieje ze sie spodoba bo motyw podobnie jak w "Monetowym" wybrany przez zamawiajacego a ja reszte kombinowalam.







Serniczki

Te serniczki są naprawde rewelacyjne. Jakos tak wyszło ze wszystkie, a przynajmniej wiekszosc z moich ulubionych przepisow to wersje ktore robi sie ekspresowo i ktorych nie mozna zapsuc:)

Składniki:
250g twarogu (tłusty albo półtłusty; śmietankowy; nie musi być mielony)
2 jaja
1/3 szklanki cukru
1/8 szklanki oleju
1/2 budyniu (wg uznania nawet owocowy!)
1/8 szklanki mleka
1/4 torebki cukru wanilinowego
Odrobina tłuszczu i bułki tartej do foremek od tarteletek (ok.8 szt. średnich)
Do wysokiego naczynia wrzucamy ser, lekko go rozdrabniając widelcem, dodajemy resztę podanych składników i blenderem rozdrabniamy wszystko energicznie, zajmie nam to dosłownie chwilkę.Podgrzewamy piekarnik i w tym samym czasie przygotowujemy foremki do tarteletek, smarujemy je tłuszczem i obsypujemy bułką.Do gotowych foremek wlewamy ciasta (tak do połowy foremki tj. 2-3 łyżki stołowe) i wkładamy do pieca.Po 20 minutach powinny być gotowe, dla pewności sprawdźmy je patyczkiem.


zrodlo http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Niebianskie_serniczki_grzechu_warte_-_konkurs,,-10676808,9495.html

Zelki

Ostatnio odkrylam rewelacyjny przepis na pyszne, zdrowe zelki z zelatyny i owocow. Robi sie w 3 sekundy i w moim domu podbily wszystkie serca:)

ZELKI

(przepis skopiowany oczywiscie z bloga kolezanki:)

3 łyżki żelatyny
2 łyżki galaretki
zalać pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody i zostawić do napęcznienia (na jakiś 5 minut)

W międzyczasie przygotować odpowiednie do zaplanowanego smaku żelek owoce. U nas była to garść mrożonych, zblenderowanych malin.

Wrzucamy owoce oraz napęczniałą żelatynę do garnuszka, doprawiamy sokiem z cytryny lub cukrem (w zależności od rodzaju i smaku owoców) i podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny. Pilnujemy by nie dopuścić do wrzenia (zajmuje to z 1-2 minutki).
Tak powstały płyn rozlewamy np. do pojemniczków na lód (można teraz dostać naprawdę fajne kształty:-)).Na jakieś 20-30 minut wstawiamy do lodówki (przy obecnej pogodzie wystarczy wystawić za okno) i gotowe :-)

Naszym zelkom zdjecia nigdy nie zrobilam wiec wrzuce przy okazji:)
a oto i oryginal http://sretybzdety.blox.pl/tagi_b/2338/zelki.html

Przeliczniki wagowe

Podaje linka ktory jest dla mnie niezbedny w kuchni:)
przeliczniki wagowe roznych produktow z podzialem na szklanke, lyzke i lyzeczke
http://www.wielkiezarcie.com/article48522.html