Etykiety

Candy (1) Ceramika (32) Decoupage (5) Filcowanie (2) Kuchnia (11) Wnętrza (5) Zdjecia (3) życie (3)

piątek, 30 kwietnia 2010

Nie bralam nigdy udzialu w Candy bo...nie za bardzo wiem jak wstawić tu candowe zdjęcie. No dobra proba nr 1
Candy u Imoen
http://home-and-me.blogspot.com/2010/04/candy.html
i co wyjdzie co z tego?:)

wtorek, 20 kwietnia 2010

Wulkan

Wulkanicznie ostatnio wszedzie dookola więc pstryknelam fotke misce ktora jakos tak wlasnie wulkanicznie mi sie kojarzy.

Szkliwa tabak i brązowo-złote

środa, 7 kwietnia 2010

Koń jaki jest, każdy widzi

Jeszcze jeden turkusowy koń tym razem w rozmiarze xxl do mojej przyszłej bialo-brazowej sypialni. Na sypialnie musze niestety jeszcze trochę poczekać ale myślę o niej ciagle i ciągle coś tam do niej juz kolekcjonuje:)
Szkliwa: turus, kobalt, stokrotka na grzbiecie i nogach jako podklad pod turkus

czwartek, 1 kwietnia 2010

Kluski DANIO

Tak nazywamy nasze najprostsze i najszybsze danie. Nazywamy je Kluski Danio, choć mozna je zrobić z każdego serka homogenizowanego.

Składniki
1 serek homogenizowany (średniej wielkości)
1 jajko
1 szklanka mąki
W garnku gotujemy lekko osoloną wodę. W między czasie wrzucamy wszystkie składniki do miski i widelcem lub łyzką energicznie mieszamy. Kiedy woda zagotuje się łyzką "kładziemy" kluski do wody i chwile gotujemy. Koniec.
Proste prawda? Rewelacyjne na szybko dla malych i duzych. Mozna polać stopionym masłem, podsmazyć na patelni z bułką tartą lub podawać na słodko z konfiturami lub polane miodem.

Kruche ciasteczka

Przepis na ciasteczka

20 dag mąki ziemniaczanej
60 dag maki pszennej
30 dag masła
20 dag cukru pudru
5 żółtek
łyżka kwaśnej śmietany 18%

Mąkę posiekać z zimnym je na kilka tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę i jak najszybciej zagnieść gładkie ciasto. Dobrze wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinać dowolne świąteczne kształty. Można też nakładać mniejsze kółeczko na większe kółko z ciasta lub wycinać kółka szklanką, na środku wykrawać dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą lub powidłami. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Dekorować pokrojonymi bakaliami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi, rozpuszczoną czekoladą i kolorową posypką.Ciasteczka są efektowne, bardzo kruche i nadają się do długiego przechowywania.

Moje dziecko uwielbia kiedy robimy te ciasteczka w wersji "witrażowej" Czyli w wyciętym foremką surowym jeszcze ciasteczku wycinamy (np zakrętką od napojów) male kółko - dziurkę i wkładamy do piekarnika na blasze wylożonej papierem do pieczenia. Jak tylko zaczną się rumienic, do każdej dziurki wrzucamy landrynkę i dopiekamy do złotego koloru. Landrynki powinny sie rozpuscić i wypełnić cała dziurkę. Wyjmujemy blachę i czekamy az ciastka wystygną a landrynki zastygną, tworząc efektowne okienko:) Oto nasza landrynkowa wersja-choć przyznam szczerze ze ja wolę taką bez okienek.