http://kuchasia.blogspot.com/2009/07/ochota-na-jagodzianki.html tutaj wlasnie znalazlam ten cudowny przepis:)
przepisalabym go zeby bylo latwiej znalezc (zwlaszcza mi bo zamierzam wszystkie swoje ulubione przepisy tu wrzucic i trzymac w jednym miejscu) ale dluuugi jest okropnie a skopiowac ni cholery nie moge...moze to jakies blogowe zabezpieczenie??? Poprobuje jeszcze pozniej.
Jagodzianki
- 250 ml mleka
- lyzeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 450 g maki
- 1/2 lyzeczki soli
- 40 g cukru
- 40 g masla
- 20 g swiezych drozdzy lub 7 g instant
Nadzienie
- cokolwiek:) ja dalam wypestkowane wisnie ze sloika ale zalezy co kto lubi w oryginalnym przepisie jest:
- 250 g jagod posypanych cukrem+ cukier waniliowy+ 1 lyzka bulki tartej (wymieszać)
Kruszonka
- 50 g maki
- 25 g cukru
- 25 g zimnego masla
polaczyc
Przygotowanie
W rondelku polaczyc maslo, cukier waniliowy i mleko. Zagotowac do rozpuszczenia masla, wystudzic. Drozdze swieze (jesli takie mamy) rozetrzec z lyzeczka cukru i lyzka mleka. Wymieszac make, drozdze (jesli instant) sol i cukier, dodac ostudzone mleko z maslem, drozdze (jesli swieze) i jajko. Zagniesc gladkie ciasto, przelozyc do miski, przykryć sciereczka i odstawic w cieple miejsce na godzinke. Ciasto podzielić na 10 czesci (wyjda "sklepowej" wielkosci jagodzianki, ja wole mniejsze wiec dziele na 16:) Z kazdej kulki ulepić placuszek, nastepnie lyzka nakladac nadzienie. dokladnie sklejac i formowac kulki (jesli ciasto sie lepi posmarowac dlonie olejem). Ulozyc na wylozonej papierem do pieczenia blasze, przykryc sciereczka i odstawic ponownie na pol godziny do wyrosniecia. Posypać kruszonka. Piec ok 20 minut (do zlotego koloru) w temperaturze 200 stopni C
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz