Etykiety

Candy (1) Ceramika (32) Decoupage (5) Filcowanie (2) Kuchnia (11) Wnętrza (5) Zdjecia (3) życie (3)

niedziela, 31 stycznia 2010

Jagodzianki z wisniami;)

Mialy byc jagodzianki a wyszly "wisnianki" Powod trywialny-brak jagod:) Tak czy inaczej wyszly przepyszne a na dowod ze wygladaly bardzo smakowicie wrzucam (o ile mi sie uda) fotke, oraz przepis gdzieś z jakiegos bloga zciagniety...





http://kuchasia.blogspot.com/2009/07/ochota-na-jagodzianki.html tutaj wlasnie znalazlam ten cudowny przepis:)

przepisalabym go zeby bylo latwiej znalezc (zwlaszcza mi bo zamierzam wszystkie swoje ulubione przepisy tu wrzucic i trzymac w jednym miejscu) ale dluuugi jest okropnie a skopiowac ni cholery nie moge...moze to jakies blogowe zabezpieczenie??? Poprobuje jeszcze pozniej.

Jagodzianki
  • 250 ml mleka
  • lyzeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 450 g maki
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 40 g cukru
  • 40 g masla
  • 20 g swiezych drozdzy lub 7 g instant

Nadzienie

  • cokolwiek:) ja dalam wypestkowane wisnie ze sloika ale zalezy co kto lubi w oryginalnym przepisie jest:
  • 250 g jagod posypanych cukrem+ cukier waniliowy+ 1 lyzka bulki tartej (wymieszać)

Kruszonka

  • 50 g maki
  • 25 g cukru
  • 25 g zimnego masla

polaczyc

Przygotowanie

W rondelku polaczyc maslo, cukier waniliowy i mleko. Zagotowac do rozpuszczenia masla, wystudzic. Drozdze swieze (jesli takie mamy) rozetrzec z lyzeczka cukru i lyzka mleka. Wymieszac make, drozdze (jesli instant) sol i cukier, dodac ostudzone mleko z maslem, drozdze (jesli swieze) i jajko. Zagniesc gladkie ciasto, przelozyc do miski, przykryć sciereczka i odstawic w cieple miejsce na godzinke. Ciasto podzielić na 10 czesci (wyjda "sklepowej" wielkosci jagodzianki, ja wole mniejsze wiec dziele na 16:) Z kazdej kulki ulepić placuszek, nastepnie lyzka nakladac nadzienie. dokladnie sklejac i formowac kulki (jesli ciasto sie lepi posmarowac dlonie olejem). Ulozyc na wylozonej papierem do pieczenia blasze, przykryc sciereczka i odstawic ponownie na pol godziny do wyrosniecia. Posypać kruszonka. Piec ok 20 minut (do zlotego koloru) w temperaturze 200 stopni C

SMACZNEGO






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz