Etykiety

Candy (1) Ceramika (32) Decoupage (5) Filcowanie (2) Kuchnia (11) Wnętrza (5) Zdjecia (3) życie (3)

czwartek, 1 kwietnia 2010

Kruche ciasteczka

Przepis na ciasteczka

20 dag mąki ziemniaczanej
60 dag maki pszennej
30 dag masła
20 dag cukru pudru
5 żółtek
łyżka kwaśnej śmietany 18%

Mąkę posiekać z zimnym je na kilka tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę i jak najszybciej zagnieść gładkie ciasto. Dobrze wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinać dowolne świąteczne kształty. Można też nakładać mniejsze kółeczko na większe kółko z ciasta lub wycinać kółka szklanką, na środku wykrawać dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą lub powidłami. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Dekorować pokrojonymi bakaliami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi, rozpuszczoną czekoladą i kolorową posypką.Ciasteczka są efektowne, bardzo kruche i nadają się do długiego przechowywania.

Moje dziecko uwielbia kiedy robimy te ciasteczka w wersji "witrażowej" Czyli w wyciętym foremką surowym jeszcze ciasteczku wycinamy (np zakrętką od napojów) male kółko - dziurkę i wkładamy do piekarnika na blasze wylożonej papierem do pieczenia. Jak tylko zaczną się rumienic, do każdej dziurki wrzucamy landrynkę i dopiekamy do złotego koloru. Landrynki powinny sie rozpuscić i wypełnić cała dziurkę. Wyjmujemy blachę i czekamy az ciastka wystygną a landrynki zastygną, tworząc efektowne okienko:) Oto nasza landrynkowa wersja-choć przyznam szczerze ze ja wolę taką bez okienek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz